Saygın Klinik

Anjiyografi

Anjiyografi Nedir?

Kalp damar cerrahisi branşımızda en sık yaptığımız ve bize en güvenilir bilgiyi veren tetkik, Anjiyografidir.

Anjiyografi demek koldan veya kasıktan girilerek vücuda bir boya vermek suretiyle damarların enini, boyunu, çapını, darlık olan yerlerini, darlığın şiddetini, darlık sonrasında damar açıklığı devam ediyor mu ya da tam darlıkta ne kadar yer tutmuş, tam tıkanmada tuttuğu yerden sonrasında açık damarlar var mı bunun gibi birçok parametreyi kristal netliği ile bize gösteren tetkiktin adı Anjiyografidir.

Anjiyografi işlemi temel olarak ağrısız, acısız, kansız bir işlemdir. Bir ameliyat değildir.

Yaklaşık 10 dakika kadar sürer, uygulama esnasında özel spagetti makarna kalınlığında uzun 1-1,5 metrelik hortumlarla damarın içine gireriz.

Anjiyografilerimizi kol damarlarının içinden hortum yollayarak, koldan kalbin ağzına getirir ve tam kalbi besleyen damarların ağzındayken dışardan bir boya veririz. Bu boya radyasyon altında, yani röntgen filmi çekilirken siyah gözüken bir boyadır ve boyayı verdiğimiz an o boya kalbin damarlarına dolar ve biz de o esnada arka arkaya saniyede 4-5 defa filmlerini çekeriz. İşte bu görüntü esnasında verdiğimiz siyah gözüken boya kalbin tüm damarlarına güzelce doluyor ise her yere boya gayet iyi girmiş demektir yani damarlar açık deriz ama beklediğimiz belli önemli yerlere bu boya girmiyor ise oralar siyah renk olmuyor ise demek burada damar tam tıkalı ki buraya boya girememiş deriz.