Kalp ritim bozukluğu ve çarpıntılar hastalarımızın en sık şikayetlerindendir.
Maalesef bunun tam bir adı konulamıyor, hastalarımız ara ara çarpıntı hissediyorlar ama belirlenemiyor.
Kliniğimize gelen hastalarımıza biz kalp çarpıntılarınız ve kalp ritim bozukluğunuz nasıl anlaşılır soru-cevabını çok güzel bir teknolojik tarama testi ile veriyoruz.
Ritim holter dediğimiz cihaz cep telefonu büyüklüğünde bir makine ve bu makineyi kalbe elektrotlar ile bağlıyoruz ve bu da cep telefonu gibi yanda hastalarımızın belinde takılı duruyor.
Hastamızın 24 saat boyunca her bir kalp atımını her bir ritmini kayda alıyoruz ve makina özellikle çarpıntıya dönen ritimlerde bozulma olan noktaları kaydediyor ve bu bölgelerde kalp ritim bozukluğunun veya çarpıntının karakteri ne onu kaydedip sınıflıyor.
Bu elektronik teknolojik hizmet sayesinde birkaç defa bir hafta ara ile hastalarımıza bu ritim holter cihazını taktığımızda hastamızın 24 saat boyunca her bir kalp atımını kayda alıp, ne tür bir çarpıntı olduğunu anlamamız mümkün hale geliyor.
Normal bir muayenede bir kalp elektrosu çekince ya da muayene yaparken o çarpıntı atağını yakalamak gerçekten çok zor.
Çarpıntıların yaklaşık 70’e yakın farklı türü var ve kalp ritim bozuklukları 70’e yakın farklı alternatif karakterlere sahip çoğunun da tedavisi birbirinden farklı.
Bu çarpıntılar eğer patolojik sağlığı tehdit eden, hastalarımızın gündelik yaşamını etkileyen boyutta ise elektro fizyoloji laboratuvarında hastamızın gerekli kriterlere uyuyor ise çarpıntı karakterini alıyoruz, anjiyo makinesinde hastamız uyanık iken herhangi bir ağrı acı hissetmez iken kasık bölgesinden lokal anestezi yapıp özel saç gibi uzun kablolar ile kalbin içine gidiyoruz.
Görüntüleme yaparken bir anda miniamper miniamper düşük elektrik kıvılcımları veriyoruz. Kalbin iç duvarını ve bu çarpıntının nereden tetiklendiğini araştırıyoruz, kalbin iç yüzeyinin bir haritasını çıkarıyoruz ve yaklaşık 30 dakika ile 1.5 saat süren bu çalışmadan sonra tetikleme yerini belirliyoruz.
O çarpıntının tetiklendiği yer minicik mercimekten daha ince bir sinir dokusu ve biz o bölgeye ses dalgaları vererek orayı kurutuyoruz ve çarpıntı %90 geçiyor.
Kadınlarda Kalp Ritim Bozukluğu
Kalp çarpıntıları en sık genç kadın hastalarımızda tiroid fonksiyon bozukluklarından oluyor. Haşimato Tiroidi dediğimiz hiper tiroid, guatr dediğimiz hastalıklar çok fazla çarpıntı yapabiliyor. O yüzden kan testinde de en kolay hemen tanı koymamıza yardımcı olan ve anında sebebini anladığımız ve basit çarpıntı türlerinin en çoğu da bu sebeple oluyor.