Kliniğimize başvuran, kalp problemi olan, gerek kalp kapağında olsun kalp damarlarında olsun tıkanmalar, yetmezlikler, darlıklar olan hastalarımıza her zaman robotik minimal invazif cerrahilerin uygulanmasını hedefliyoruz. Eski tekniklerde göğüs kemiği ortadan testere ile kesilerek komple göğüs açılırken artık hastalarımızdan daha az kanlı, daha az riskli, daha kolay taburcu olunabilen, yoğun bakım süreci daha konforlu geçen fakat çok daha tecrübe ve expertiz gerektiren uygulamalar yapıyoruz. Göğüs bölgesinde torax dediğimiz 3-4 ayrı noktadan küçük delikler açarak kalbin çevresine robotik kollar yerleştiriyoruz ayrıca hastamız genel anestezi altındayken kasık bölgesinden ya da kol atar damarlarından, damarların içine kalbin veya vücudun dolaşımını sağlayan değişik çaplarda borular yerleştiriyoruz .
Kalbi durdurup veya kalp çalışırken 2 farklı teknik uygulanabiliyor. Kalbin damarlarının hepsine Bypass dediğimiz yeni köprü borulama işlemi, yeni kan getirecek tesisatların döşenmesi işlemini kapalı olarak yapabiliyoruz. Bunun avantajı hastalarımızın göğüs kemiği açılmadığı için kaynaması çok daha kolay oluyor ve iyileşme süreci çok daha rahat oluyor.
Yara izi, işlemden sonra neredeyse hiç gözükmüyor. Uygulama her ne kadar doktorlar açısından çok yüksek tecrübe ve çok yüksek Expertiz gerektirse de hastalarımızın konforu için gerçekten çok büyük bir nimet.
Uygulamadan sonra genellikle yoğun bakımda 1 gün kalınıyor, takiben serviste de 3-4 gün istirahat edildikten sonra hastalarımızı taburcu edebiliyoruz. Robotik sistemler artık kalp cerrahisinde standart ameliyatların yerini aldı. Uygulamalar standart ameliyatlara göre biraz daha uzun sürebiliyor fakat hastalarımızın bazıları taburcu olurken şu soruyu soruyorlar: ‘’Hocam siz bizi gerçekten ameliyat ettiniz mi? Vücudumuzda hiç yara izi bile yok’’ Hastalarımızı ameliyat olduklarına ikna etmek için çok uğraşıyoruz. Saygın Klinik’e hepinizi bekleriz.
Özellikle hastalarımız son dönemlerde hep robotik ya da minimal invazif yani göğüste küçük 2-3 cm kesikler ile kalp ameliyatı veya kalp kapak ameliyatı olmak için başvuruyorlar fakat bunun için biz doktorlar olarak öncelikle hastamızın bu işleme uygun olup olmadığını iyice analiz etmemiz gerekiyor. Tüm damar işlemlerinde olduğu gibi kalp cerrahisinde de hastanın anatomisinin uygunluğu çok önemli; Kalbin aksı, kalbin büyüklüğü, kalbin kasılma gücü, tek başına belirleyici olmamak ile birlikte çok önemli faktörler fakat bir taraftan hastalarımızda Koah, akciğerlerinde tembellik ya da yetmezlik diğer taraftan kasık damarlarının açıklığı, kireçlenmesi aynı anda şah damarlarındaki kireçlenmeler de hastalarımızın robotik sistem için uyumlu olup olmadığını karar vermemize yarayan incelediğimiz önemli noktalar.