Robotik damar açma tedavileri aslında minimal invazif lokal anestezi ile yapılan bacak damar bölgelerinde koldan, omuzdan, kasıktan çeşitli noktalardan damardaki tıkanmaların pozisyonuna göre yaptığımız tedavilerdir.
Bu uygulamalar esnasında hastalarımız genellikle uyanık oluyor, ağrı acı hissetmiyorlar ve lokal anestezi altında yapıyoruz. Öncelikle tedavi edeceğimiz yerin uzağında damarların içine bir yol açıyoruz, damarın içine spagetti makarna kalınlığında bir hortum parçası koyuyoruz, bu hortum parçasının içinden de:
Damarları içeriden tıraşlayan saniyede 300 devirli bir makine.
Bu tıraşladığı yani kestiği kemik ve pıhtı parçalarını emen bir makine.
Direkt pıhtıyı eriten bir makine.
Bıçaklı balon dediğimiz, damarın içinden kesi atarak bacak damarındaki kireçlenmeyi hareketlendiren ve yumuşatan makine gibi tedavileri uyguluyoruz.
Özellikle bacak damarlarımızda sıklıkla damar tıkanmalarına rastlıyoruz. Biz bu tür damar tıkanmalarında eskiden, yani yaklaşık 10-15 yıl önce, bütün hastalarımıza hemen hemen ameliyat yaparken şimdi hastalarımızın %90'nını ameliyatsız teknikler ile tedavi edebiliyoruz. Bu da demek oluyor ki 100 hastamızın 10 tanesinde klasik cerrahi teknikler gerekebiliyor. Her hastaya illa robotik cerrahi uygulanacak yani ameliyatsız girişimsel damar açma işlemleri uygulanacak diye bir kural veya kanun yok. Her hastamıza ameliyat yapılacak diye bir kural da yok. Her hastamızın ihtiyaçları değişiyor. Biz burada özellikle hastamızın damar yapısına, hastamızın damarlarının arasındaki açıya, damarın kalibrasyonuna yani çapının ne kadar olduğuna, diz altı damarlarının etkilenmesine, kireç oranına, hastalarımızın damarlarının içindeki kan akım oranlarına, tıkanıklığın uzunluğuna, tıkanıklığın nereden nereye kadar yer tuttuğu gibi ve beraberinde akciğer problemleri, kalp yetmezliği problemleri, beyin damar problemleri, ek problemleri var mı yok mu bunun gibi yaklaşık 70-80 ayrı ince parametreyi değerlendirip ona göre karar veriyoruz.