Saygın Klinik

Şah Damar Ameliyatı

Saygın Klinik’de bütün hastalarımızın şah damarı ultrasonlarını mutlaka yapıyoruz. Bu rutin, muayene ve incelememizde zaten var.  Sıklık ile başka sebeplerden dolayı sadece check up için gelen şeker hastalarımızda, yüksek tansiyon ile gelen ve daha önce bacak damarında tıkanıklık geçirmiş hastalarımızda bile şah damarı tıkanıklıklarına ve kireçlenmelerine çok sık rastlıyoruz.

Burada birincil hedefimiz: darlığın ne kadar olduğunu ve darlığın yaş mı kuru mu olduğunu anlamak. Yani şah damarları bazen kireçlenmiş kemiksi yapıda kuru oluyor ve kum saati gibi beyine giden damarın ortasında kum saatinin ortasındaki gibi bir boğum yapıyor, dolayısıyla bu bize felç geçirtiyor fakat çoğu hastamızda incelememizde şah damarının içinde balçık gibi bir yapı olduğunu pıhtılı üzerinde sazlar çıkmış sivrisinekler uçuşan tehlikeli bir yapı olduğunu görüyoruz. İşte buna da ıslak plak, ıslak kireçlenme diyoruz.

Bunu gördüğümüz zaman hemen işleme alıp, acil ameliyatla o bölgeyi temizlemek gerekiyor çünkü bir ara bir tansiyon yükselince, bir ara bir şeker yükselince toplu iğne başı kadar bir parça kopup beyine attığında hastamız felç olup, yıllarca kolu bacağı tutamaz, konuşamaz hale geliyor.

Şah damarlarının tedavilerinde öncelikli prosedürümüz: Robotik Damar Açma. Bu işlem, hastalarımız uyanıkken kesmeden, dikmeden, anestezi vermeden, ağrısız, acısız olarak yapılıyor ve kasık bölgesinde lokal anestezi yaptıktan sonra beyin görüntülemesi, beyin damar görüntülemesi ile darlık olan yere öncelikle bir şemsiye balık ağı koyup beyine pıhtı atmasını engelliyoruz. Daha sonra da o darlık olan bölgeye özel yapılmış beyin damar stenti yerleştiriyoruz. Uygulama esnasında hastalarımız ağrı acı hissetmiyor ve işlemden sonra da bir gün hastanede yatıp gidebiliyor.

Bazen ise hastalarımızda daha değişik şah damarı problemleri olabiliyor. Şah damarının yüksek tansiyon sebebi ile kig olması yani bir hortum gibi ortadan kırılmasına çok sık rastlıyoruz ya da şah damarındaki bu kireçlenme çok uzun bir bölgeyi etkileyebiliyor. O zaman stent takılmasından ziyade uyanık hastamızda konuşarak herhangi bir ağrı acı hissetmeden ve sürekli nörolojik görüntüleme yaparak aynı zamanda transkaliyer doppler dediğimiz beyin kan akımlarını da ölçmek süratiyle aynı celsede damarları ameliyat ile açılması işlemi de yapıyoruz. Bu tür damar açma işlemlerinde genellikle hastamızın bacağından aldığımız çok kısa, kendi damarıyla veya hem aşindrakton dediğimiz özel bir damar yaması ile o kireçlenme ile kum saati gibi daralmış olan beyin damarı bölgesinde aynı bir pantolonu yamar gibi baklava şeklinde bir yama ile genişletiyoruz ve keban barajı gibi beyine kan akmasını sağlıyoruz. Şah damarı ameliyatlarımızda başarı oranlarımız oldukça yüksek. Hastalarımız genellikle ameliyatlardan sonra 1 gün hastanemizde yatıp 2. gün tabucu olabiliyorlar.